A legtöbb SEO szoftver tele van olyan funkcióval, amiről a felhasználók nagy része nem is tud. Nem tud róla, hogy van. És nem tudja, hogy mi mire jó. Pedig ha látna maga előtt néhány tényleg jó felhasználási területet és példát, akkor sokan még akár hajlandóan lennének fizetni is egy-egy szoftverért.

Papp Gábor vendégposztja.

A Link Assistant (vagy újabban SEO Powersuite) Rank Tracker nevű eszköze pedig az egyik olyan SEO szoftver, amiért megéri fizetni. Ha pedig már fizetünk érte, akkor érdemes azt is megismerni, hogy milyen tippekkel és trükkökkel lehet a legtöbbet kihozni belőle.

Scheduler – a helyezés figyelés automatizálva

A Scheduler egy olyan időzítő, amivel automatizálni lehet, hogy milyen időközönként fusson le a rangsor elemzése. 


Ezt a Preferences / Scheduler & Alerts menüpontban érhetjük el. Itt választhatunk különböző lehetőségek közül:

  • Ellenőrizhetjük csak az organikus helyezésben található rangsort
  • PPC és SEO adatokat frissíthetünk 
  • Vagy akár exportálhatjuk is az adatokat

Ezek közül a “check search engine rankings” talán a leghasznosabb, hisz ezzel automatizálhatjuk, hogy mennyi időnként fusson le a Google rangsor elemzése.

Itt például 2 naponta fut le az elemzés 11:43-tól kezdve.

Tipp: A legtöbb esetben nincs értelme a napi szintű rank trackingnek. A 2 napos időszaknál általában felesleges rövidebb időszakot megadni. Valahol 2-4 nap közöttre érdemes állítani, hogyha gyakran akarjuk futtatni, de nem is szeretnénk minden nap terhelni a gépünket vele.

Emellett érdemes email értesítőt is beállítani, hogyha bizonyos mértékben mondjuk visszaesnek a pozíciók.

Így ugyanis gyorsan látni fogjuk, hogyha valamilyen technikai hiba lépett fel, épp egy algoritmus változás jött ki vagy szimplán csak elkezdtek jobbak lenni a versenytársak.

CAPTCHA és IP blokkolás elkerülése

Ha szerentéd elkerülni, hogy állandóan kattintgatni kelljen a buszokra, autókra, hidakra vagy kódokat kelljen beírni, érdemes a Search Safety beállításokat egy kicsit módosítani az eredeti, gyári értékekhez képest. 

Ha a lenti screenshotot megnézed, akkor viszonylag stabilan be tudod azt állítani, hogy mindig probléma és megakadás nélkül lefusson a Rank Tracking. 

A fenti beállítások mellett kicsit lassabban fog lefutni a kulcsszavak rangsor ellenőrzése, de szinte mindig végig fog menni megállás vagy CAPTCHA nélkül. 

Csak az organikus találatok ellenőrzése

Gyakori hibája a Rank Tracker gyári beállításának, hogy olyan találatokat is annak vesz, amelyek nem a szöveges organikus találatok között jelennek meg.

Itt egy konkrét példa: 

Ha a “Track organic results only” opció nincs bepipálva, akkor például a képek vagy épp a térkép találatok között is keres a rendszer. És képes azt mutatni, hogy valamire mondjuk te vagy az első találat. Pedig lehet, hogy szövegesen csak a 8. helyen vagy.

Ha rákeresünk arra, hogy “gipszkarton fajták, akkor képes találatok jelennek meg a találati listában. Ha a “Track organic results only” nincs bepipálva, akkor a képeket az 3. pozíciónak tekinti a rendszer. Tehát ha az egyik képet tőlünk húzza be ide a Google, akkor a Rank Tracker “tévesen” azt fogja mondani, hogy mi vagyunk az első helyen. Pedig csak a képek között jelenünk meg.

Pontosan ez történik a Tasteful gipszkarton fajták cikke esetében is.

Desktopon megjelennek a képek a 3. pozícióban és a Tasteful képét a 6. helyen jeleníti meg a Google a sárgával keretezett részen az image Carouselben. Így a Rank Tracker azt riportolja, hogy a Tasteful gipszkarton tartalma a 3. organikus helyen van. Holott egyébként a 12. helyen van csak a szöveges találatok között az adott cikk.

Ezért érdemes ezt az opciót használni, és bepipálni, hogy csak az organikus találatok között végezze az ellenőrzést a Rank Tracker.

SERP History – avagy “hol vannak a többiek?”

Egy újabb kevesek által használt, de igencsak hasznos feature a SERP History. Ha ezt is beállítjuk már a projekt indulása során, akkor minden egyes ellenőrzés során a Rank Tracker logolni fogja a top30 találatot. Tehát nemcsak a saját adatunkat fogjuk látni, hanem a top 30-ban lévő össze URL-t is. 

Ez akkor lehet kifejezetten hasznos, hogyha nem a saját tartalmunk mozgását akarjuk megnézni, hanem mondjuk egy versenytárs mozgását adott időszak alatt.

Ha a SERP Analysis / SERP History funkciót megnyitjuk és kijelölünk egy URL-t akkor láthatjuk, hogy a vezess.hu tartalma a 9-10. hely között ugrál.

Míg szeptember 10-én a thenext.hu egyszer csak megjelenik a “semmiből” a 7. helyen.

De jól látható az is, hogy a totalcar.hu pedig szép lassan csúszik vissza a 10. helyről.

Ennek a funkciónak mindig akkor veszi hasznát az ember, amikor nem is sejti, hogy szüksége van rá. Ezért ezt minden projekt során érdemes már az elején elindítani. Mert így akár hónapokra vagy akár évekre visszamenőleg látni fogjuk, hogy egyes kifejezésekre:

  • Mikor kezdett el feljönni és erősödni egy versenytárs?
  • Mikor jelent meg új szereplő a piacon?
  • Mikor kezdett el valaki pont hogy visszaesni?

Ennek a funkciónak a bekapcsolása számos előnnyel jár, ezért javasolt minden projekt esetében bekapcsolni. Ezt a Preferences / Rank Checking Mode / Record SERP History gombbal tudjuk megtenni.

A cikkben bemutatott funkciókhoz érdemes a Rank Tracker PRO verzióját használni, hisz ezzel el is tudjátok menteni a létrehozott projekteket. 

Ha ezen a linken keresztül veszed meg, akkor Balázs egy kis jutalékot is kap. Neked pedig nem kerül semmivel többe a szoftver megvásárlása.

Érdemes megfontolni a szoftvercsalád egybeni megvásárlását is. Habár ár-érték arányban szerintem a Rank Tracker a legjobb, a profi seo felhasználóknak a seo szoftvercsalád többi programjára (Link Assistant – a linképítés szervezését segíti; Seo Spyglass – a konkurencia “linktérképét”, weboldalának erősségei, gyengeségeit lehet könnyen feltérképezni, elemezni,; Website Auditor – weboldal technikai auditjához hibajavításokhoz, és fejlesztéséhez nagyon praktikus) is érdemes beruházni. Erre pedig a SEOPOWERSUITE őszi kiemelt kedvezménye az egyik legjobb alkalom. (Szeptember 22-én 70%, szeptember 23–án 65%, szeptember 24-én 60% kedvezménnyel kapható a szoftvercsomag. Ilyen kedvezmények évente kb. kétszer adódnak a SEOPOWERSUITE cégnél. Fontos megemlíteni, hogy a program támogatása is megfelelő, bármikor gyors segítséget kaptam, amikor elakadtam.) – Balázs

Szerző: Papp Gábor