4 tipp a Rank Tracker profi használatához

A legtöbb SEO szoftver tele van olyan funkcióval, amiről a felhasználók nagy része nem is tud. Nem tud róla, hogy van. És nem tudja, hogy mi mire jó. Pedig ha látna maga előtt néhány tényleg jó felhasználási területet és példát, akkor sokan még akár hajlandóan lennének fizetni is egy-egy szoftverért.

Papp Gábor vendégposztja.

A Link Assistant (vagy újabban SEO Powersuite) Rank Tracker nevű eszköze pedig az egyik olyan SEO szoftver, amiért megéri fizetni. Ha pedig már fizetünk érte, akkor érdemes azt is megismerni, hogy milyen tippekkel és trükkökkel lehet a legtöbbet kihozni belőle.

Scheduler – a helyezés figyelés automatizálva

A Scheduler egy olyan időzítő, amivel automatizálni lehet, hogy milyen időközönként fusson le a rangsor elemzése. 


Ezt a Preferences / Scheduler & Alerts menüpontban érhetjük el. Itt választhatunk különböző lehetőségek közül:

 • Ellenőrizhetjük csak az organikus helyezésben található rangsort
 • PPC és SEO adatokat frissíthetünk 
 • Vagy akár exportálhatjuk is az adatokat

Ezek közül a “check search engine rankings” talán a leghasznosabb, hisz ezzel automatizálhatjuk, hogy mennyi időnként fusson le a Google rangsor elemzése.

Itt például 2 naponta fut le az elemzés 11:43-tól kezdve.

Tipp: A legtöbb esetben nincs értelme a napi szintű rank trackingnek. A 2 napos időszaknál általában felesleges rövidebb időszakot megadni. Valahol 2-4 nap közöttre érdemes állítani, hogyha gyakran akarjuk futtatni, de nem is szeretnénk minden nap terhelni a gépünket vele.

Emellett érdemes email értesítőt is beállítani, hogyha bizonyos mértékben mondjuk visszaesnek a pozíciók.

Így ugyanis gyorsan látni fogjuk, hogyha valamilyen technikai hiba lépett fel, épp egy algoritmus változás jött ki vagy szimplán csak elkezdtek jobbak lenni a versenytársak.

CAPTCHA és IP blokkolás elkerülése

Ha szerentéd elkerülni, hogy állandóan kattintgatni kelljen a buszokra, autókra, hidakra vagy kódokat kelljen beírni, érdemes a Search Safety beállításokat egy kicsit módosítani az eredeti, gyári értékekhez képest. 

Ha a lenti screenshotot megnézed, akkor viszonylag stabilan be tudod azt állítani, hogy mindig probléma és megakadás nélkül lefusson a Rank Tracking. 

A fenti beállítások mellett kicsit lassabban fog lefutni a kulcsszavak rangsor ellenőrzése, de szinte mindig végig fog menni megállás vagy CAPTCHA nélkül. 

Csak az organikus találatok ellenőrzése

Gyakori hibája a Rank Tracker gyári beállításának, hogy olyan találatokat is annak vesz, amelyek nem a szöveges organikus találatok között jelennek meg.

Itt egy konkrét példa: 

Ha a “Track organic results only” opció nincs bepipálva, akkor például a képek vagy épp a térkép találatok között is keres a rendszer. És képes azt mutatni, hogy valamire mondjuk te vagy az első találat. Pedig lehet, hogy szövegesen csak a 8. helyen vagy.

Ha rákeresünk arra, hogy “gipszkarton fajták, akkor képes találatok jelennek meg a találati listában. Ha a “Track organic results only” nincs bepipálva, akkor a képeket az 3. pozíciónak tekinti a rendszer. Tehát ha az egyik képet tőlünk húzza be ide a Google, akkor a Rank Tracker “tévesen” azt fogja mondani, hogy mi vagyunk az első helyen. Pedig csak a képek között jelenünk meg.

Pontosan ez történik a Tasteful gipszkarton fajták cikke esetében is.

Desktopon megjelennek a képek a 3. pozícióban és a Tasteful képét a 6. helyen jeleníti meg a Google a sárgával keretezett részen az image Carouselben. Így a Rank Tracker azt riportolja, hogy a Tasteful gipszkarton tartalma a 3. organikus helyen van. Holott egyébként a 12. helyen van csak a szöveges találatok között az adott cikk.

Ezért érdemes ezt az opciót használni, és bepipálni, hogy csak az organikus találatok között végezze az ellenőrzést a Rank Tracker.

SERP History – avagy “hol vannak a többiek?”

Egy újabb kevesek által használt, de igencsak hasznos feature a SERP History. Ha ezt is beállítjuk már a projekt indulása során, akkor minden egyes ellenőrzés során a Rank Tracker logolni fogja a top30 találatot. Tehát nemcsak a saját adatunkat fogjuk látni, hanem a top 30-ban lévő össze URL-t is. 

Ez akkor lehet kifejezetten hasznos, hogyha nem a saját tartalmunk mozgását akarjuk megnézni, hanem mondjuk egy versenytárs mozgását adott időszak alatt.

Ha a SERP Analysis / SERP History funkciót megnyitjuk és kijelölünk egy URL-t akkor láthatjuk, hogy a vezess.hu tartalma a 9-10. hely között ugrál.

Míg szeptember 10-én a thenext.hu egyszer csak megjelenik a “semmiből” a 7. helyen.

De jól látható az is, hogy a totalcar.hu pedig szép lassan csúszik vissza a 10. helyről.

Ennek a funkciónak mindig akkor veszi hasznát az ember, amikor nem is sejti, hogy szüksége van rá. Ezért ezt minden projekt során érdemes már az elején elindítani. Mert így akár hónapokra vagy akár évekre visszamenőleg látni fogjuk, hogy egyes kifejezésekre:

 • Mikor kezdett el feljönni és erősödni egy versenytárs?
 • Mikor jelent meg új szereplő a piacon?
 • Mikor kezdett el valaki pont hogy visszaesni?

Ennek a funkciónak a bekapcsolása számos előnnyel jár, ezért javasolt minden projekt esetében bekapcsolni. Ezt a Preferences / Rank Checking Mode / Record SERP History gombbal tudjuk megtenni.

A cikkben bemutatott funkciókhoz érdemes a Rank Tracker PRO verzióját használni, hisz ezzel el is tudjátok menteni a létrehozott projekteket. 

Ha ezen a linken keresztül veszed meg, akkor Balázs egy kis jutalékot is kap. Neked pedig nem kerül semmivel többe a szoftver megvásárlása.

Érdemes megfontolni a szoftvercsalád egybeni megvásárlását is. Habár ár-érték arányban szerintem a Rank Tracker a legjobb, a profi seo felhasználóknak a seo szoftvercsalád többi programjára (Link Assistant – a linképítés szervezését segíti; Seo Spyglass – a konkurencia “linktérképét”, weboldalának erősségei, gyengeségeit lehet könnyen feltérképezni, elemezni,; Website Auditor – weboldal technikai auditjához hibajavításokhoz, és fejlesztéséhez nagyon praktikus) is érdemes beruházni. Erre pedig a SEOPOWERSUITE őszi kiemelt kedvezménye az egyik legjobb alkalom. (Szeptember 22-én 70%, szeptember 23–án 65%, szeptember 24-én 60% kedvezménnyel kapható a szoftvercsomag. Ilyen kedvezmények évente kb. kétszer adódnak a SEOPOWERSUITE cégnél. Fontos megemlíteni, hogy a program támogatása is megfelelő, bármikor gyors segítséget kaptam, amikor elakadtam.) – Balázs

Szerző: Papp Gábor

Betöltési sebesség javítása WordPress-ben

Betöltési sebesség javítása WordPress-ben

Vendégposzt a betöltési sebesség gyorsításáról, Jobbágy András tollából.

Senki sem szereti a lassú weboldalakat. Az interneten mindenki türelmetlen, még türelmetlenebb, mint az offline világban. A kutatások szerint elég pár pillanatnyi késés, és az átlagos felhasználó már is hajlamos továbblépni a honlapról.

Ennek ellenére nagyon sok honlaptulajdonos nem foglalkozik a betöltési sebességgel. Talán mert remélik, hogy a szuper tartalom és szép webdesign majd kárpótolja a felhasználót. Vagy csak egyszerűen nincsenek tisztában, mennyire fontos kritérium a gyorsaság egy weboldalnál.

Szeretném végigjárni ebben a cikkben, hogy miért életbevágó kérdés minden honlap számára a minél rövidebb betöltési idő. A cikk második felében konkrét tippeket is adok ahhoz, hogyan tudod gyorsítani a WordPress weboldalad. (Ha még csak most ismerkedsz a WordPress világával, ajánlom a honlapkészítés kezdőknek cikkemet.)

A betöltési sebesség és az online marketing

A betöltési sebesség nem csupán felhasználói élmény (UX), hanem kőkeményen online marketing kérdés is. Elsőre talán nem egyértelmű a kapcsolat a kettő között. A kulcs a Google algoritmusának működésében rejlik.

A Google 2010-ben jelentette be, hogy a rangsorolási metódusában fontos szerepet kap a weboldal sebesség is. Egyszerűen azért, mert a gyorsan betöltődő weboldal elégedetté teszi a felhasználókat. A Google pedig elégedett felhasználókat szeretne, hiszen a jövőben is piacvezető akar maradni a keresőmotorok között.

A gyors betöltési sebesség ezért segíthet előrébb jutni a Google keresőjében. Vagyis pozitív hatással van a honlapod online marketingjére is.

Ebből következik, hogy a lassú betöltődés viszont árt a weboldaladnak. Rontja a helyezésedet a keresőben, miközben megfojtja a felhasználói élményt is. Egy lekérésekre lassan reagáló honlapon az emberek kevesebb időt hajlamosak eltölteni, és sokkal magasabb lesz a visszafordulási arány. Ráadásul a hosszas betöltés tönkreteszi a konverziót is.

Egy, a legnagyobb webáruházak teljesítményét vizsgáló 2017-es tanulmány szerint minden 100 milliszekundumos (0,1 másodperc!) késés a betöltési sebességben hét százalékos esést jelenthet a konverziós rátában. Kettő másodperces késés pedig akár a visszafordulási arány 103 százalékos emelkedésével járhat! Elég sokkoló adat itt nálunk, a szégyenletesen lassú webáruházak* országában.
A betöltési sebesség tehát kulcskérdés, ha sikeresek akarunk lenni az e-kereskedelemben, vagy bármilyen más online üzletágban.

Mennyi az ideális betöltési sebesség?

Az ideális betöltési sebesség nagyjából 2-5 másodperc között van, azzal a megkötéssel, hogy a felmérések szerint a felhasználók 40-53 százaléka elhagy egy olyan weboldalt, ami nem töltődik be három másodperc alatt. Két másodperc felett pedig már minden másodperc a visszafordulási arány növekedésével jár. A felhasználók 47 százaléka asztali és számítógépen ráadásul két másodpercnél is rövidebb betöltési időt vár el.

Vagyis, ha nem akarod, hogy a weboldaladat a felhasználók tekintélyes része dühösen hagyja el, próbáld legalább három, de inkább két másodperc körül/alatt tartani a betöltési sebességet.

5 másodperces weboldal betöltődés WordPressen már határeset.

Egy 5 másodperces oldalbetöltődés már határesetnek számít – vannak akik nem várják meg és “lepattannak”.

Honnan tudom, hogy mennyire gyors a honlapom?

Az oldalsebesség mérésére több ingyenes eszköz is létezik. Használhatod például a GTmetrix vagy a Dotcom-monitor tesztjét. Az előbbi jellemzője, hogy rengeteg tippet ad a weboldal sebesség növelésére, az utóbbié pedig, hogy a világ 24 különböző pontjáról futtatja lesz a tesztet, ezért nagyon jó megoldás, ha a nemzetközi piacra szeretnél betörni a weboldaladdal.

Az én személyes kedvencem a Google saját sebesség tesztje (Ez még pontosabban fogalmazva a weboldal “teljesítményét” méri, melynek természetesen fontos része a sebesség is). Egy nullától százig terjedő skálán osztályozza a weboldalakat, és külön eredményt ad meg az asztali és a mobilos nézetre. Érdemes figyelembe venni a teszt javaslatait, mert ha követjük őket, nagyon szép eredményeket lehet elérni egy átlagos WordPress weboldallal is.

Egy tipp a Google sebesség teszt használatához: alapvetően nem az abszolút eredmény a fontos, tehát önmagában nem az, hogy 65, 70 vagy 82 pontot kaptál. De azt azért mindenképpen ajánlom, hogy a fent már részletezett okok miatt igyekezz három másodperc alatt tartani a betöltési időt.

Amire inkább figyelned kell, hogy a versenytársaidhoz képest legyél tartósan jobb a betöltési sebesség terén, mert ez komoly előnyt jelenthet neked a keresőben. Ha a konkurens weblapok 40 pontot kapnak a teszten, a tied szerezzen legalább 55 pontot. Ha hetvenet, akkor a tied legyen 80 felett, és így tovább. És most lássuk, mit tehetsz, hogy szuper gyors legyen a honlapod.

Betöltési sebesség: az alapok

Az első, és legfontosabb, hogy az alapok rendben legyenek, mert megfelelő üzemeltetési környezet nélkül akármit csinálsz, mindig lassú lesz a weboldalad. Mit értek ez alatt?

 • Jó tárhely
 • Jó sablon
 • Rendszeresen karbantartott és frissített eszközök

Kezdjük a tárhellyel. Tele az internet magyar és külföldi szolgáltatók ajánlataival, de egyáltalán nem egyszerű feladat igazán jót választani közülük, pláne ha gyorsat akarunk. Sokszor sajnos csak utólag derül ki, hogy a papíron remek választásnak tűnő szolgáltatás lassú tárhelyet ad.
Általánosságban elmondható, hogy az olcsó (30-40 ezer forint/év alatt) szegmensben nagyon könnyű rossz szolgáltatásba belefutni. Rossz alatt nem azt értem, hogy neked kell foglalkozni a sebesség optimalizációval, hanem azt, hogy bármit is csinálsz, mindig lassú marad a honlapod. A lassú tárhely jele, amikor a Google tesztje tartósan nagyon magas, több másodperces értéket ad meg a szerver válaszidejére (TTFB). Ilyenkor általában a szolgáltatóváltás hoz csak érdemi eredményt.

Amennyiben szeretnél biztosra menni, érdemes drágább szolgáltatást választani, például egy jó managed hosting szolgáltatást, ami leveszi a válladról az összes tárhellyel kapcsolatos terhet. Ha sok-sok ezer látogatód van, vagy ennyire számítasz, válassz virtuális dedikált szervert (VPS). Webáruház esetén keress direkt erre specializálódott tárhelyet.

Viszont ha csak egy átlagos forgalmú (havi 5000 látogató alatt) weboldalad van, és szívesen foglalkozol legalább alapszinten a tárhellyel kapcsolatos tennivalókkal, például a sebesség optimalizációval is, vagy csak nem akarsz havi szinten sok ezer forintot elkölteni tárhelyre, akkor nyugodtan próbálj ki több egyszerű osztott tárhelyet. Lehet, hogy nem elsőre, de előbb-utóbb találni fogsz olyat, ami passzol az igényeidhez.

Ha már van egy jó tárhelyed, szükséged lesz még egy kiváló minőségű WordPress sablonra.
Amennyiben pénzt akarsz keresni a honlapoddal, vagy egyszerűen csak nem akarsz kockáztatni, mindenképpen válassz prémium (fizetős) sablont.

Személyes tapasztalatom alapján a Divit, a StudioPress termékeit, valamint az Oxygent tudom ajánlani. Mindegyiknél alapvető fejlesztési szempont a gyorsaság, bármelyikkel jó eredményeket lehet elérni a sebesség optimalizálás területén (is).

És végül nem szabad megfeledkezni a rendszeres karbantartás fontosságáról sem. Hiába választottál szuper tárhelyet és kiváló minőségű sablont, hiába döntöttél körültekintően arról, hogy milyen bővítményeket (plugin) telepítesz a honlapodra, ha nem figyelsz a frissítésekre, az egész fabatkát sem fog érni fél-egy év múlva.

A hanyagul, vagy sehogy karbantartott weboldal egy idő után belassul, és működési zavarok jelentkeznek. Végül a honlap szép csendben kileheli a lelkét – általában mindig a legrosszabb pillanatban.

Hat módszer WordPress weboldalak gyorsítására

Ha a fentiek rendben vannak, de továbbra sem vagy megelégedve a weboldalad sebességével, akkor még mindig tudsz mit tenni. Mutatok néhány eszközt / módszert, amivel a személyes tapasztalatom szerint sokat lehet javítani a betöltési sebességen.

1. GZIP tömörítés beállítása

Ez azért lényeges, mert ha tömörítve szolgálja ki a szerver a honlapodat, a felhasználóknak sokkal kisebb adatmennyiséget kell letölteniük, amikor a weboldalra kattintanak. Kisebb adatmennyiség pedig egyenlő a gyorsabb lekéréssel.
Ha a tárhelyed online kezelőfelülete cPanel (ez a leggyakoribb megoldás), akkor a Gzip tömörítést a Szoftver >> Webhely optimalizáció >> Az összes tartalom tömörítése úton keresztül tudod beállítani. A Gzip tömörítést tudja emellett szinte az összes elterjedt cache bővítmény (például a WP Fastest Cache és a W3 Total Cache) is.

2. Legfrissebb PHP verzió beállítása

A PHP egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú, szerver oldali webes programnyelv, ezen íródott a WordPress magja is. Nagyon nem mindegy, hogy a PHP melyik verziója fut a tárhelyeden.
Sok hazai tárhelyszolgáltató a már teljesen elavultnak számító 5.6-os verziót használja alapbeállításként. A WordPress viszont már csak a 7-es verziót támogatja, ami sokkal-sokkal gyorsabb, mint a régebbi változatok.
A PHP verziót a cPanelen a Multi PHPManager >> PHP verzió beállítása útvonalon állítható át. Válaszd a lehető legfrissebb verziót, ami jelenleg (2019 őszén) a 7.3-as.

3. Képek optimalizálása

Rengeteg weboldal azért nagyon lassú, mert tele van rakva szép nagy, több megás képekkel, amiket aztán csak vért izzadva tudnak betölteni a böngészők. A megoldás szerencsére egyszerű: tömöríteni kell a képeket.
Ezt megteheted felöltés előtt online eszközökkel, jó tapasztalataim vannak például a JPEG Optimizer, a Compressor.io vagy a Compress PNG webes alkalmazással. (De a TinyPNG is egy régi jó bevált oldal képek tömörítésére.)

TinyPNG, képtömörítés

A TinyPNG oldalon egyszerűen csak a “Fogd és vidd” módszerrel kell a tömörítendő képeket az ablakra húzni.

Feltöltés után is tömörítheted a képeket bővítményekkel. Ilyen plugin például az Imagify, havi 25 MB-ot tömöríthetsz vele ingyenesen.

Tartsd a képek méretét 200 kB alatt.

Elsőre talán nem hiszed, de 200 kB igazából tényleg mindenre untig elég lesz. Sőt, legtöbbször sokkal kisebb méretű képek is bőven élvezhetőek, még nagyobb (pl. 2000 x 1000 pixeles) méretben is.

4. Lusta betöltés alkalmazása

Hatásos és nagyon egyszerű trükk a “lusta betöltés”. A lényege, hogy a weboldal lekérésekor elsőre csak azok a “hajtás feletti” (above the fold) tartalmak töltődnek be, amelyek görgetés nélkül, egyből megjelennek a böngészőben a felhasználó szemei előtt.
A honlap többi, “hajtás alatti” (below the fold) része csupán akkor töltődik le, amikor a felhasználó odagörget. Ezzel csökkenteni lehet az egyidejű HTTP lekérések számát, az eredmény pedig egy gyorsabb honlap lesz.
A lusta betöltést könnyen beállíthatod az úgynevezett Lazy Load bővítményekkel. A kedvencem a képek, videók és iFrame-k késleltetett betöltésére fejlesztett Lazy Load by WP Rocket alkalmazás. Villám gyorsan lehet konfigurálni és nagyon hatékony.

5. Gyorsítótárazás (cache)

A rövid betöltési idő elérésének egyik legfontosabb eszköze a hatékony gyorsítótárazás (cache). A lényege, hogy amikor egy felhasználó a weboldaladra kattint, a böngésző gyorsítótára lementi a honlap statikus, nem változó részeit, így a legközelebbi látogatáskor már csak a változó, dinamikus elemeket kell újból letöltenie. A betöltési sebesség ezáltal sokkal jobb lesz – de csak akkor, ha jól van beállítva a gyorsítótár-házirend.
A leghatékonyabb megoldás, ha a tárhelyhez tartozik szerver oldali cache szolgáltatás. Ezt azonban csak a drágább szolgáltatók tudják. A másik megoldás egy cache bővítmény telepítése.
A cache bővítményeket alapvetően két “iskolába” lehet kategorizálni kezelési bonyolultság szerint. Léteznek nagyon egyszerűen beállítható és kezelhető pluginok, ilyen az ingyenes  WP Fastest Cache vagy a fizetős WP Rocket. Előnyük, hogy minimális háttértudás szükséges csupán a konfigurálásukhoz, néhány lehetőségből választhatunk, és kész is vagyunk.
Általában kicsit hatékonyabbak az olyan belemenősebb, sokkal több választást felajánló bővítmények, mint az ingyenes W3 Total Cache, vagy a magyar fejlesztésű, fizetős Swift Performance (van ingyenes verziója is). Főleg az előbbinél pepecs munka a helyes konfiguráció megtalálása, de ha sikerül, nagyon szép eredményt lehet elérni vele.

Swift Performance plugin admin nézete

A Swift Performance plugin admin felülete

6. Adatbázis takarítás

A WordPress weboldalak minden tartalmat és beállítást MySQL adatbázis táblákban tárolnak. Az adatbázisban nyomot hagy minden változtatás, bejegyzés módosítás, telepítés és törlés, stb. Olyan ez, mint a por lakásban, rendszeres takarítás nélkül egy idő után mindent belep. A “teleporolt” adatbázis pedig belassul, növeli a betöltési időt.

Az adatbázis kitakarításához egy sor bővítményt használhatsz. A legjobb talán a WP-Optimize. Pofon egyszerű a kezelése, csupán a WordPress admin kezelőfelületen a WP-Optimize >> Database menüpontban rá kell nyomnod a Run all selected optimizations lehetőségre, és megvárni, amíg végigfut a folyamat.

Érdemes ezt pár havonta elvégezni, főleg, ha gyakran adsz hozzá új tartalmat a honlapodhoz, például blogot írsz. Egyet nem szabad elfelejteni: készíts mindig biztonsági mentést az adatbázis karbantartása előtt!

Összegzés

Ha az összes, fent részletezett megoldáson végigmentél, a WordPress honlapod mostanra biztosan sokkal gyorsabb lett, mint eredetileg volt. Gratulálok! Amennyiben kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, nyugodtan írj hozzászólást.

Írta: Jobbágy András, a Honlapszaki.hu tulajdonosa és bloggere.


* 2 példa rendkívül gyenge Google PageSpeed Insights értékekre a hazai webáruházak világából: itt  és itt…

Google Trends

Google Trends

A Google ma már rengeteg kiváló programot kínál. Ezek közül az egyik legjobb a Google Trends, amelyet bár sokan ismernek, nagyon kevesen használják napi szinten.

És ez hiba.

(Az írás egy vendégposzt Papp Gábor tollából. Gábor vezeti az egyik legolvasottabb online marketinges blogot, a thepitch.hu-t és itthon az egyik legjobb SEO szakember.)

Nem csak annyit tud a program, mint amennyit a neve sugall:

 • Remek kulcsszókutatáshoz
 • Nagyon fontos eleme a kampánystratégia kialakításának
 • Segít eldönteni, mikor éri meg a leginkább posztolni
 • És ezeken felül rengeteget tud segíteni a piackutatásban is

Nem szabad alulértékelni. Meg kell ismerni, hogy úgy tudjuk használni mint egy profi (piac)elemző!

Haladó tippek Google Trends-hez

Termékek és szolgáltatások piacra vezetése

Amikor döntés előtt állunk, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást kezdjünk el értékesíteni, első lépésként érdemes a Google Trends-et is megvizsgálni.

Vegyük például a TV hirdetéseket a digitális hirdetéssel szemben:

tv vs digital advertising, Google Trends

Látható, hogy a TV (kék grafikon) leáldozóban van, míg a világ lassan teljesen digitálissá válik, ezért ott sokkal nagyobb lehetőség van.

Termékek esetén sokszor csalogató az aktuális szenzációra ráugrani:

Kiugrások – csalogató de veszélyes is lehet

A hatalmas kiugrások jelenthetnek hatalmas üzleti lehetőséget (amennyiben elég gyors vagy), de hatalmas veszélyt is – ezért érdemes a stabil lehetőségeket keresni. Ilyen volt a fidget spinner 2017-ben, amit mára szinte el is felejtettünk. Ennek ellenére a yoyo népszerűségében nincs akkora ugrás, de mégis stabilan hozza ugyanazt a szintent évek óta.

Ha új céget indítunk, akkor érdemes olyan iparágakat választani, amelyekre nem jellemző a hullámzás, a nagy kockázat és mondjuk válságtűrőek is. Ilyen lehet a párkeresés, társkeresés, a pénzügyi szféra, különböző sportok, az egészségügy vagy annak egyes klasszikus területei, mint például a fogászat területe.

fogászat iránti érdklődés Google Trends grafikonon

Ezeknek az iparágaknál akár 5 évre visszamenőleg is stabil, egyértelmű trendvonalat látni. Nincsenek bennük óriási ugrások, és csökkenő trend sem.

Trendek figyelése és követése

A Google Trends főoldalán legörgetve egy ilyen szekció fogad majd:

Mostanában felkapott – Google Trends nyitókép

Ez minden egyes nap frissül, és remekül adja át, hogy éppen melyek a legnagyobb slágertémák.

Ezeket azért érdemes böngészni, mert innen kiszűrhető, hogy mi pörög igazán a neten egy adott napon. Így mindig friss tartalmat tudsz készíteni az adott trendeknek megfelelően. Nyilván akkor, hogyha a te témádnak megfelelően vannak felkapott keresések.

Erre használható a Trennd nevű szolgáltatás is, ami kiugró, nagy robbanás előtt álló kifejezéseket gyűjt össze valós időben.

Trennd szolgáltatás - hasonló mint a Google Trends

Kulcsszókutatás

A találatok között mindig kapunk kapcsolódó témaköröket és lekérdezéseket.

lottó lekérdezések – Google Trends

Azért kihagyhatatlan a Google Trends a kulcsszókutatásból, mert a szavakon kívül azt is megmutatja, mennyire felkapott éppen az adott kifejezés.

A szekció alján lehet lapozni, nem csak 5 találat van. Itt például a szerencsejáték és lottó témakör esetében 25 oldalnyi lekérdezést lehet találni.

Kampánystratégia

Lehet, hogy hosszútávon stabil az iparág, de mindig érdemes megnézni mélyebben is ezeket a grafikonokat.

Az egész stratégiánkat befolyásolja, hogy mekkora szezonalitással számolhatunk az adott iparágban.

Például amikor a célokról és sikerről esik szó, észrevehető, hogy az igazi szezonja január elsején van, mikor mindenki megfogadja, hogy változtat az életén:

Célkitűzések szezonja...

Ha tehát egy olyan oldalt üzemeltetünk, amelyik a vállalkozás indításról, a sikerről, a motivációról szól, akkor az év eleji időszakot mindenképp érdemes megnyomni. Akkorra kell kész lenni az új cikkekkel, azzal lehet nagy lökést adni azoknak, akik újévi fogadalomként egy sikeresebb évet akarnak majd maguk előtt tudni.

Vagy vegyük például az ötöslottót.

Érdeklődés idő szerint az ötölottó iránt

Nem mindegy, hogy mekkora az aktuális főnyeremény, és ezt remekül szemlélteti a grafikon is.

De, ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor nem csak éves szezonalitás látható a lottósorsolás esetében.

A lottósorsolás iránti érdeklődés (Google-ben) jól szemlélteti a sorsolás ciklikusságát

Hetente is vannak kiugrások, hiszen hétvégén (szombaton este) sorsolják az aktuális ötöslottó nyerőszámokat.

Ezek az információk azért fontosak, mert meghatározzák a posztolási stratégiánkat, de az egész stratégiánkat is, hiszen például a kampányokat akkorra kell időzíteni, amikor a legnagyobb rájuk az érdeklődés – legyen az egy hatalmas főnyeremény felhalmozódása, vagy az Újév.

Geográfia

A célközönség ismeretének egyik alapköve, hogy tudjuk, hol él, vagy honnan vásárol.

Szerencsére a Google Trends ebben is tud segíteni.

Geográfia – Google Trends-en belül

Amikor nemzetközi piacra lépünk, és hatalmas területeket kell lefedni, nagyon hasznos tud lenni, hogy a Google Trends részletesen megmutatja, hogy hol/mikor aktuális a keresett kifejezés.

Ennek a segítségével már akkor is képet kapunk a célközönségünkről, amikor mi magunk még nem gyűjtöttünk adatokat.

Összegzés

A Google Trends egy multifunkcionális eszköz, ami rengeteg kérdésre tud választ adni, de csak akkor, ha tudjuk hol keressük ezeket. Lehet vele piacot kutatni, igényeket felmérni, kulcsszókutatást végezni – de egyszerűen csak az aktuális trendeket is követni.

Ezek pedig mind-mind olyan fontos dolgok, amire egy vállalkozónak vagy marketingesnek szüksége lehet!

Local SEO: 5 beállítás, amivel könnyedén megtalálható leszel a térképen

A következő írás egy vendégcikk, Martincsek Zsolt online marketing kivitelező írása, akinek az egyik szakterülete a local seo, vagyis helyi keresőoptimalizálás. Ennek mikéntjéről olvashatunk most néhány érdekes részletet.

Talán már Te is észrevetted, hogy szolgáltatással kapcsolatos kulcsszavaknál (pl.: étterem, fodrász, könyvelő, marketing kivitelező, stb.) a szokásos Adwords hirdetések alatt egy térképes találati listát jelenít meg a Google.

Ezen egy térkép található, alatta 3 vállalkozás kilistázva, majd ezt követi a többi, megszokott organikus Google találat.

Ahhoz, hogy ebbe a TOP 3 céges listába bekerülj, helyi keresőoptimalizálást (Local SEO) kell alkalmaznod.

A lokális seo egy kicsit eltér a normál keresőoptimalizálástól, de ha Neked is olyan vállalkozásod van, amelynek egyes kulcsszavaira a Google térképes blokk is megjelenik, akkor érdemes nekifognod. Ekkor leszel ugyanis könnyen megtalálható.

További előnye, hogy a beállítások nem bonyolultak, és Magyarországon nagyon sok vállalkozás nem él ezzel, így valószínű, hogy a versenytársaid sem igazán helyi keresőoptimalizálnak. 🙂

5 olyan beállítást fogok Neked megmutatni, amellyel jobban megtalálható leszel a Google térképes találatai között, a legfontosabb kulcsszavaidra is.

1. Tölts ki minden információt!

A 0. lépés az lenne, hogy ha még nincs Google Cégem profilod, akkor regisztrálj be ingyenesen. Ezt itt most nem fogom lépésenként levezetni, de a Google Cégem teljes regisztrációs folyamatát képekkel itt megtalálod.

Ha kész a regisztráció és belépsz a profilodba, akkor a bal oldali menü-oszlopban az ‘Információ’ részre kattintva találod a vállalkozásodhoz kapcsolódó adatok beállítását.

Gyakori hiba, hogy nem töltenek ki minden adatot, pedig nagyon fontos, hogy a Google Cégem profil mindig naprakész információkkal legyen feltöltve, és ezek egyezzenek a weboldaladon található adatokkal is. Például itt is az a telefonszám legyen megadva, amely a honlapon is szerepel!

Egy rövid leírást is megadhatsz a vállalkozásodról, maximum 750 karakterben. Ezt sokan nem töltik ki, mert kicsit időigényesebb, de Te ezt se hagyd ki!

A Google mindig azt nézi, hogy olyan céges profilokat jelenítsen meg a keresők számára, amelyek naprakész, és minél részletesebb információkkal vannak feltöltve.

2. Képek beállítása

Ha nem állítasz be képeket, akkor a Google maga fogja megtenni ezt helyetted. Ennek azonban nincs mindig jó vége. Azokat a képeket jeleníti meg a vállalkozásodról, melyeknek sok a megosztása, nagy az aktivitása az interneten. Lehet ez például a Google Cégem profilod borítóképe is.

De behúzhatja egy hírportál egyik cikkéből is, ahol mondjuk a te vállalkozásodról írnak.

Jóllehet ha beállítasz képeket, a Google azt mondja, hogy akkor sem garantálja, hogy az fog megjelenni borítóképként, csak egyfajta ajánlásnak veszi. Úgyis mondhatnánk, hogy ezt részesíti előnyben.

A ‘Fotók’ menüponton belül ‘Profilfotó’ és ‘Profil’-hoz képeket is állíts be, ezeket fogja a Google borítóképként nagy valószínűséggel használni. Az a tapasztalatom, hogy ha ezeket a képeket feltöltötted, illetve megfelelően beállítottad, akkor a Google ezt fogja használni.

Példaként beírom a keresőbe a nagyobb aquaparkok neveit, mint ‘Aquaworld’, ‘Aquaaréna’, ‘Aquapark Hajdúszoboszló’. Ezek a cégek mind saját fotókat is feltöltöttek, és ezek rendben meg is jelennek borítóképként, miközben több száz vagy ezer, a vendégek által készített fotó is található az interneten.

Az állatkertek valamiért nem töltik fel a saját Google Cégem profiljukat képekkel, így a vendégek fotóiból, és más weboldalakon található képekből válogat a keresőóriás. Ebből viszont vicces / kellemetlen dolgok is történhetnek… A Nyíregyházi Állatparkban rengeteg kép készül nap mint nap. Ezek mind megjelennek az interneten publikusan, így a Google képek oldalán beírva az állatpark nevét, nagyon sok érdekes és vicces jelenettel találkozhatunk. Viszont ez az állatpark is elfelejtette beállítani a profilképét, ezért amikor korábban a ‘Nyíregyházi Állatpark’ kulcsszóra kerestem, a jobb oldalon, ez a Google által népszerűnek vélt fotó látványa fogadott:

nyíregyházi állatpark, egy elefánt meghágja a társát

Elefántok akcióban a Nyíregyházi Állatpark “Google Cégem” oldalán – lokál seo hiba 1.

Egy másik példa a nemrégiben nagy port kavart balatoni vendéglő, amelynek a konyháján borzalmas állapotok voltak, a hatóság azonnal be is zárta, és erről képeket és videót is megosztott. Ezek után rengeteg kép, fotó jelent meg a koszos konyháról. Ennek a vendéglátóhelynek is volt Google Cégem fiókja, de profilkép nem volt beállítva. Így a Google a legnépszerűbb képet állította be, és ez nem egy hekk vagy lángos volt, hanem a következő:

Kikötő falatozó, Balatonboglár

Bizalomgerjesztő látvány lehet a leendő vendégeknek – lokál seo hiba 2.

3. Vélemények gyűjtése

A Google Cégem profilnál lehet véleményeket hagyni. Bárki tud véleményt írni, aki Gmail szolgáltatásba regisztrált és be van jelentkezve. Az értékelés megjelenítését nem lehet kikapcsolni (a Facebookon ki lehet): ha van Google Cégem profilod és az publikus, akkor bárki hagyhat véleményt.

A vélemények gyűjtése mindig nagyon fontos a szolgáltatásodnál. Akár céges Facebook oldaladon, akár itt a Google Cégem oldaladon is gyűjts minél több pozitív véleményt! 

Ezt viszont az ügyfeleid maguktól nagyon ritkán fogják megtenni! Neked kell írnod, meg kell kérned őket, hogy hagyjanak valami kis értékelést. Érdemes egy sablon levelet összeállítani. Ebben a megszólításnál a nevet mindig változtasd meg.

Arra figyelj, hogy olyan ügyfeleidnek küldd ki az emailt, akik igazán meg voltak elégedve a termékeddel / szolgáltatásoddal!

A levélben kérd meg az ügyfelet, hogy ha meg volt elégedve, akkor a Facebook és/vagy Google Cégem profilodban hagyjon véleményt. Próbáld afelé terelni, hogy ne csak 5 csillagot adjon, hanem egy-két mondatot is írjon!

Valamint, mindenképp tedd a levélbe a direkt linket a véleményhagyáshoz. A Google Cégem oldalnál ezt kicsit bonyolultabb megtalálni. Megkeresheted a Google Cégem profilt a Google keresőből, itt kattints a ‘Google értékelés’-re!

lokál seo útmutató, google cégem profil

Ezután az ‘Írja meg véleményét’ gombra, majd a böngésző felső sorában található hosszú URL-t másold ki!

lokál seo útmutató, google cégem profilban "írja meg véleményét" gomb

Gyorsabb megoldás lehet a Supple.com oldala (az oldal jelenleg átépítés alatt, de remélhetőleg hamarosan újra üzemelni fog – a szerk.), ahol elkezded begépelni a Google Cégem profilodhoz megadott cégnevet, és valószínűleg ki is adja majd a profilt. Ezután kattintasz, és lejjebb görgetve megjelenik bal oldali oszlopban a hosszú link, és egy rövidített link is.

Tapasztalatból írom, hogy ezt a módszert már több ügyfelemnek is ajánlottam, akik folyamatosan ezt a megszerkesztett sablon emailt küldik az elégedett vevőiknek, és így folyamatosan gyűjtik az értékeléseket.

4. Backlinkek

A helyi keresőoptimalizálás egy fontosabb befolyásolási faktora a backlinkek. Tehát az, hogy vannak-e a weboldalara mutató linkek. A helyi keresőoptimalizálásnál fontos, hogy olyan oldalakról mutassanak rád hivatkozások, ahol a kapcsolati adataid is megjelennek.

Ilyen weboldal például az aranyoldalak.hu, de ezenkívül ingyen regisztrálhatsz az ittlakunk.hu és a cylex.hu oldalakra is. A gyűjtőoldalakkal egyébként vigyázni kell, fontos, hogy max pár db ilyen oldalról legyen linkünk. Ezek a linkek a legtöbb esetben nem nyomnak sokat a latba és adott esetben büntetést is vonhatnak maguk után. Tapasztalatom szerint a fent említett 3 oldallal nem lesz gond és a local seo-t erősíteni fogják.

Érdemes az üzleti partnereket és beszállítókat is megkeresni, és megkérni őket, hogy a céged adatait helyezzék ki a weboldalaikra. Ha a helyi online sajtóban is megjelensz, akkor kérd, hogy egy, a weboldaladra mutató linket mindig helyezzenek el.

Arra mindig figyelj, hogy ne egy spames, rosszul karbantartott weboldalról mutasson rád link, mert ezzel rosszul is járhatsz. Továbbá fizetni sem érdemes ezért, annyit általában nem szokott érni egy backlink. (Sőt, ez tiltott is a Google irányelvei szerint – a szerk.)

5. Weboldaladat se felejtsd el optimalizálni! (Local On-site SEO)

Ha a Google Cégem profilodat profin beállítottad, minden infóval feltöltötted, beregisztráltál olyan oldalakra, ahonnan backlinkeket szereztél, akkor ezután következik az egyik legfontosabb rész, a honlapod helyi keresőoptimalizálása.

Most összeállítom Neked azokat a beállításokat a weboldalad helyi keresőoptimalizálásához, amelyekkel nem leszel láthatatlan a Google előtt, és pontosan tudni fogja a keresőóriás, hogy milyen lokációknál, mely kulcsszavakra kell megjeleníteni a Google Cégem profilodat az elsők között!

A weboldaladat láthatóvá kell tenned a Google számára. Annyi nem elég, hogy kész a Google Cégem fiókod, és ott hozzáadod a weboldalad linkjét. Ennél többre lesz szükséged, főleg ha vannak olyan kulcsszavak, amelyekre minél előrébb szeretnél megjelenni.

Strukturált adatok

A strukturált adat egy olyan speciális kód, amelyet a keresőmotorok (Google, Bing, Yahoo..) megértenek. Sok plusz infót tud megjeleníteni a weboldaladról a Google találati listáján, de olyan is előfordul, hogy csak egyértelmű információt közvetítünk vele a keresőmotoroknak, például a cégünk lokál típusú adatait.

Rengeteg típusa létezik, ezek mind publikusan elérhetőek a schema.org oldalon. Beállításához kis utánajárás és tapasztalat szükséges, kérd meg rá a weboldalad fejlesztőjét vagy egy online marketing kivitelezőt!

NCT

Fontos a kapcsolati adatok sorrendje. Tehát elsőnek a cég/márka nevét írd, majd alá jön a cím, és végül a telefonszám. Természetesen ezek alá még jöhet email cím és egyéb fontos adatok. A lényeg, hogy az első három sor a weboldaladon mindenhol egyezzen meg, akár az oldal alján, akár a kapcsolati oldalon vannak kontaktadatok!

Helyre szabott helyi keresőoptimalizálás (Local SEO On-Site)

A weboldaladon kell egy olyan aloldal, ami a kapcsolati adatokat tartalmazza. Ha több üzleted is van különböző helyeken, akkor a profi helyi keresőoptimalizáláshoz minden helyre külön aloldalt kell létrehoznod. Erre egy kiváló példa a Europcar autókölcsönző cég és helyre szabott aloldalai. Rengeteg országban, városban vannak jelen a világon.

A “házi feladatot’ elvégezve minden lokációhoz egyedi aloldal van, és ezek mind megfelelő tartalommal lettek feltöltve. Ezzel elérte a cég, hogy az autókölcsönzés kulcsszóra keresve szinte mindenhonnan az első 3 találat között jelenik meg. A londoni aloldalukat itt Te is megnézheted.

Összegzés

A Google Cégem fiók regisztrálása és beállítása nem elegendő, ha szeretnél a vállalkozásod fontos kulcsszavaira a térképes találatok között is megjelenni.

Ha az ügyfeleid nem lokális keresés útján érkeznek hozzád, vagy nincs is olyan fizikai hely, ahol fogadod őket, akkor is fontos egy márkakép kialakítása. A Google Cégem profil egy kis céges összefoglaló, amellyel rögtön találkozhat a potenciális ügyfeled, ha a vállalkozásodra rákeres. Érdemes tehát élni ezzel a remek lehetőséggel és rászánni pár órát a profilunk beállítására.

Gyűjts minél több pozitív értékelést, amelyekkel bizalmat, kiváló benyomást alakíthatsz ki már az első találkozásnál.

Remélem, hogy hasznos volt Számodra a lokál seo útmutatóm, hajrá Neked!

Zsolt