Véget ér a lájklicit? Eltűnik a kedvelések száma az Instagramon

Véget ér a lájklicit? Eltűnik a kedvelések száma az Instagramon

Véget ér a lájkvadászat az Instagramon?

Hamarosan jó eséllyel eltűnnek az Instagram lájkok idehaza is (pontosabban a lájkszámláló). A Facebook tulajdonába tartozó közösségi oldal Kanadában már korábban is tesztelte, hogy milyen az, amikor csak néhány lájkoló ismerős nevét mutatja az Insta. Azt, hogy hányan lájkolják az adott képet, azt pedig csak a kép feltöltője, vagyis a képek tulajdonosa tudta. Ma viszont további hat országban is elindul a próbaidőszak: Írországban, Olaszországban, Japánban, Brazíliában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Egy BBC-n megjelenő hír szerint ma, azaz 2019. VII. 18-án csütörtökön szélesedik ki az új elképzelés tesztje. Helyes döntés!

A döntés miértje

A cég vezetői szerint a szorongást szeretnék enyhíteni a felhasználókban. Azáltal, hogy nem lesz lehetőség arra, hogy képeinket és mások képeit a kapott lájkok száma szerint skatulyázgassuk, csökkenhet majd a nyomás a hírfolyamot görgetők társadalmán. A felhasználói élmény pedig még kellemesebb lesz, mert mindenki sokkal inkább olyan tartalmakat oszt majd meg, ami a szívéhez közelebb áll.

Nem mintha ez nem így lenne alapvetően. De nem tekinthetünk el attól a ténytől sem, hogy létezik egyfajta korszellem is, ami a népszerűnek vélt tartalmak megosztására sarkallja az Instagram társadalmát. Elég ha a különféle “challange”-ekre (kihívásokra) gondolunk. Sokaknak eszébe sem jutna mindaddig a különféle virtuális bolondságokat művelni, amíg ne lenne amögött egy jelentős társadalmi megerősítés – mely ugye mindig több lájkkal is jár.

Hamarosan eltűnhetnek az Instagram lájkok itthon is

Hamarosan eltűnhetnek az Instagram lájkok itthon is

Előremutató, etikus döntés

Az én szememben ez egy bölcs döntés, előremutató lépés az Instagram részéről. És ezt igazolni látszik az a példa is, amivel most illusztrálom, miért gondolom így. Pár napja megismerkedtem egy körülbelül 50 ezer követővel rendelkező amerikai “influencer” lánnyal. Érdekes tanulság volt látni, hogy az egyébként nagyon kedves és csinos 21 éves lányka fejében mennyi nyomás van az Instagram miatt. Ezt persze nem én találom ki, hanem ő mesélte el egyik beszélgetésünk alkalmával. A dilemma pedig, amit a levegőben hagyott, az kísértetiesen egybevág az Instagram jelenlegi lépésével.

Elmesélte ugyanis, hogy egészen más dolgokat is csinálna a szíve szerint, konkrét történelmi eseményeket kutatna, tudóskodna, de valahogy nem jut el a végső döntésig, elhatározásig. Mert, van ez az Instagram dolog ugye… Valahogy ő más az Instagramon és fél megváltoztatni ezt a magáról alkotott képet, ahol egyébként freestyle rappereket véleményez. A jelenséget röviden és tömören az “Instagram girl” kifejezés írja le, mely e fenti gondolatsorokat is magába törmöríti. Ezzel egyébként sokszor viccelődtünk, amikor kérte, hogy hogy fotózzam le itt-ott budapesti városnézésünk alkalmával.

Egy másik véleményvezér őszinte önkritikája

De nem ő az első ilyen influencer akit ismerek. Egy másikkal pár hónapja beszélgettünk hosszasan egy napkelte nézésünk során (kedvelt időtöltésem, napindításom). Mert valahogy őt is spontán odavitte az élet, reggel 5-kor. Ő azt ismerte be, hogyha olyan komoly témákat is felvonultatna a profilján, mint például a környezetszennyezés, éghajlatváltozás (amikkel egyébként egyetért), akkor sokkal kevésbé lenne népszerű. Mert a nagy tömegeket a felszínes témák érdeklik, mint a divat, a vásárlás, a viccek, a sport és a kutyás-macskás videók. Ő épp 37 ezer követővel rendelkezik és gondoljunk csak bele… Ha végre majd ő is elkezd beszélgetni a követőivel arról, amiket valóban fontosnak tart (amúgy megígérte nekem) – merthogy nem fogja tovább nyomás alatt tartani a lájkvadászat – talán elindulhatunk egy jobb világ felé.

A kérdés, hogy mi lesz az ilyen és hasonló “nagy népszerűségekkel”, melyet mindenki a kapott lájkok számával azonosít és a továbbiakban egyelőre csak a követők száma fog megmutatni? Nem nehéz megmondani: le fognak ereszteni vagy rosszabb esetben ki fognak pukkadni. Az ember úgy fogja érezni, hogy elveszített valamit, ami fontos része volt az identitásának és a magabiztosságának. Persze a dolog jól mutatja, hogy mennyire téves dolog, ha az ember a lájkokra alapozza az önképét.

Milyen világot hoznak az eltűnő Instagram lájkok?

S mivel kevésbé osztunk majd meg élményeket azokról a dolgokról, melyek csak a vélt népszerűség miatt fontosak számunkra, és sokkal inkább olyanokat, amik tényleg rólunk szólnak, a felhasználók profiljai jobban tükrözik majd saját személyiségüket. Ezáltal jobban is tudnak majd kapcsolódni egymáshoz emberek – noha csak virtuálisan ugyan, azért ezek jó alapot adhatnak később a valós baráti kapcsolatokhoz is.

Véleményem szerint kisebb lesz a kontraszt az Instagram sztárok, influencerek és a mezei felhasználók között. Ez a különbség persze mindaddig fennáll majd, amíg a követők száma látszódik, de már jóval halványabban.

Weboldalkészítés Vállalkozásoknak az Instagramon

Az influencerek jövője

Magától értetődik persze, hogy a sok lájkot bezsebelő influencerek kieszelnek majd valamit, amivel e “magas társadalmi rangjukat” megmenthetik. Például felraknak a sztorijukban (24 óráig látható állapotfrissítés) feltett szavazást arról, hogy: “Na kitaláljátok, mennyi lájkot löktetek az előző képre? A) 12540 B) 24312 C) 62134 D) 837”. Vagy csak egy képernyőmentéssel egyszerűen megmutatják az admin felületüket, ahol látható a lájkok száma. Létre fog jönni egy láthatatlan szövetség a közönségesebb ám népszerűbb influencerek között, hogy “megmutatni néha poénból azt, hogy mennyi lájk jött, az nem is annyira hencegés”. A céljuk valószínűleg az lesz majd az Instagram újító lépésére válaszul, hogy elfogadottá tegyék a közösösségi média társadalmában: nem is gáz hencegni.

Az Instagram reklámokról

Különösen azok fogják féltve őrizni státuszukat, akik már-már megélhetésként tekintenek az Instára és a szponzorok döntésein múlik az “aranyélet”. A már nem felmutatható lájkokkal veszíteni fognak feltételezett értékükből és egyre inkább vagy valami kiemelkedőt kell alkotni ahhoz, hogy felfedezzék őket, vagy egy jól behatárolható (minél szűkebb) téma  fontos szereplőivé kell válniuk.

Kapcsolódó

Nem vitatható, hogy az Instagram lájkok nélkül is egy jó lehetőség marad arra, hogy megmutassuk a világnak a vállalkozásunkat és követőket, hallgatóságot, támogatókat nyerjünk az ügyünk mellé.

Ha kíváncsi vagy egy praktikus segítségre az Instagram fiókod kezelésével kapcsolatban, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkemet, ahol bemutatom, miként lehet feltölteni képet Instagramra PC-ről / laptopról.

Remélem hasznos volt a hír és esetleg el is gondolkodtatott.

Üdv, Balázs

 

UPDATE (2019.11.11. 11:11):

Bár eddig csak 6 országban tesztelgették az újítást, most még jobban kiterjesztik: úgy néz ki, hamarosan tényleg eltűnik minden Instagram lájk, amit más felhasználók posztjai alatt láttunk eddig. A saját posztjainkon elvileg továbbra is látjuk majd a kedveléseket, tehát ahogy Adam Mosseri írja, privát lesz a lájkok száma.

Íme az Instagram vezetőjének Twitter posztja 2 nappal ezelőttről:

A klímával nekünk is változnunk kell

Úgy gondolom, egy vállalkozói blogon helye van olyan írásoknak is, melyek a vállalkozás mögött álló vezető szemléletmódját mutatják meg. Éppen ezért ez az írásom most nem egy problémamegoldó cikk, útmutató, vagy interjú. Nem a weboldalkészítés lesz a főszerepben, hanem személyes gondolataimat vetem billentyűzetre. Olyan dolgokról szeretnék írni, amik úgy érzem nem kapnak elég figyelmet, hiányoznak a(z online) vállalkozói beszélgetésekből. Tudatosság, etikusság, az üzleti érdek, profit vs. természetvédelem, a klímaváltozás kérdése és felelősségünk mindebben. Megoldási javaslatok, jó és rossz példák. A marketingesek hazugságai és hamis értékrendek. “Ügyfélérték”, egy egészen más megközelítésből. Hogyan tehetsz egy jobb világért?

Profit vs. természet

Minden vállalkozásról megállapítható, hogy mindennapi működésében és döntéseiben mennyire környezetbarát. Talán nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, a legtöbb cég életében egyelőre nem prioritás ez a kérdés. Ugyanakkor egyre többen kezdik érezni saját felelősségüket és ez pozitív tendencia. Ahogy a hétköznapokban is egyre érezhetőbbek a klímaváltozás hatásai, az emberek, és így vállalkozások vezetői is egyre kevésbé tudják homokba dugni a fejüket. Egyre hangsúlyosabbá válik a téma, vezető híroldalak is egyre gyakrabban cikkeznek a kérdésről. Kérdés, hogy mikor jön el az a pont, amikor a természetvédelmi szempontok már nagy fölénnyel  legyőzik a haszonelvűséget egy-egy cég működésében. Erre azt hiszem, még várni kell kicsit, de remélhetőleg egy-két éven belül elkövetkezik ez az idő. Ki kell mondani, hogy ma rengeteg olyan üzleti modell van, ami konkrétan árt a környezetnek. És igenis, választanunk kell munka és munka között, mert egyáltalán nem mindegy, mivel keressük a kenyerünket és ezzel milyen értékrendeket erősítünk a világban.

Az ideális az lenne, amikor egyszerre igaz, hogy üzletileg is jól működik egy vállalkozás és negatív hatása sincsen a környezetre. (Vagy még reménykeltőbb, ha egyenesen pozitív a hatása a környezetre: élőhelyeket teremt, zöldít, tisztít, újrahasznosít, szennyezőanyagokat von ki a légkörből, stb.) Úgy látom, hogy az ilyen vállalkozások egyelőre ritkák. Viszont vannak ilyenek és ez örömhír. Sőt, az is örömhír, ha egy cég elkezdi felismerni azokat az apró lépéseket, amikkel csökkentheti a környezeti terhelését vagy akár a természet szempontjából pozitív irányba befolyásolhatja a tevékenységét. Hadd mondjak pár jó példát, mert az ilyen vállalkozásokat mindig nagyon szívesen reklámozom:

  • csomagolasmentes.hu – a Nyugatitól nem messze + a Móricz környékén is van boltjuk
  • nepazarolj.hu – szintén egy szuper csomagolásmentes bolt a Bem térhez közel, a Fő utcában)
  • ecocatering.hu – a hulladékmentes vendéglátást szeretnék meghonosítani
  • azegeszsegkert.hu – vegyszermentes zöldségek egyenesen a termesztőktől. Ilyenből hál’ Istennek egyre több van, de azért hozom őket példaként, mert Erikáékat személyesen is ismerem
  • planeco.hu – lehull a lepel a nagy titokról: ennek az oldalnak lesz az utódja a cikkből is kivehető értékrend alapján, egy környezet- és emberbarát küldetéssel. (A Weboldalkészítés Vállalkozásoknak oldalt természetesen nem hajítjuk a kukába, de a fő fókusz megváltozott és ez így van jól. Ezután már csak olyan projekteket vállalunk, amik beleilleszthetők egy környezetbarát értékrendbe.)
  • és a lista bővülni fog, nyugodtan küldjetek el nekem hasonló környezettudatos vállalkozásokat, híreket, szívesen hírét viszem a jó kezdeményezéseknek
  • frissítés: pédául ilyen pozitív hírekről is hallani, amikor egy cég tudatosan csökkenti a papírhulladékát.

“Attól mert nem növekedünk, még fejlődhetünk…”

Persze, a nemnövekedés filozófiájáról sem ártana értekezni, ez azonban most túl messzire vezetne, ha érdekel, kedves Olvasó, keress rá a témára! (Az esetleges felszínes ítéleteket megelőzendő, fontos megjegyezni, hogy attól mert nem növekedünk, még fejlődhetünk…)

Szemétkérdés

A Föld egyik legnagyobb problémája ma az a rengeteg mesterséges anyag, vegyszer, és műanyag csomagolás, amivel az élő természeti rendszereket nap mint nap tonnaszámra szennyezzük. Ezeket szinte észrevétlenül termeljük a mindennapi életünk során, csak éppen elviszi a kukásautó, elvezeti a lefolyó, a csatorna, mi pedig úgy teszünk, mintha mi sem történt volna. Csakhogy az a vegyszer, műanyag, stb. a rendszerben marad. Természetesen lehet bízni a tudósokbban, akik igyekeznek is kivonni, szétválasztani, megsemmisíteni ugyanezen káros anyagokat, de félő, hogy a mérleg két oldalán nem azonos mennyiségekről beszélünk…

A csomagolások jórésze is csak a kényelmünket szolgálja és könnyen nélkülözhetőek lennének az életünkből. Az élelmiszerek nagyrészét is sokan szép, színes ábrákkal ellátott műanyag dobozokban veszik meg, holott bőven megoldható a kielégítő, változatos táplálkozás is ezek nélkül a (többnyire) feldolgozott élelmiszerek nélkül is.

Természetesen van néhány termék, melyeknél tényleg indokolt a csomagolás használata, de ezek száma elenyésző. Mindenkinek célszerű elgondolkozni azon, hogyan tudná csökkenteni a hulladékát. A te cégedben mit lehetne tenni ezért?

Klímaváltozás

Nem lehet elhallgatni a problémát, mert mindenkinek furcsa az, hogy az északi sarkkörön 30 foknál magasabb hőmérséklet fordulhat elő, nálunk meg májusban hó eshet. És mindemellett sorra dőlnek meg a melegrekordok. Ha csak néha lenne egy-egy időjárásbeli szélsőség, akár még legyinthetnénk is rá. De egyre gyakoribbak és tartósabbak (!) ezek a szélsőséges időjárási periódusok. Nem tudjuk előre megjósolni, hogy mekkora aszályok várhatók, vagy épp mikor okozhatnak óriási károkat a hirtelen nagy mennyiségű esőzések.

A klímaváltozás itt van, környezetvédelem, cselekedj, mit tehetek, weboldalkészítés

Mindenki söprögessen a saját háza táján

A klímaváltozás kérdéséről rengetegen írtak és a lényeg, kedves Olvasó: muszáj, hogy  végre Téged is érdekeljen a kérdés, mert bizony a Te saját bőrödre is megy a játék! Már 5-10-15 éven belül is nagyon súlyos problémáknak nézünk elébe, ha most karba tett kézzel nézzük a dolgot.

Rendszerszintű probléma

Egyre többen hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás is “csak egy tünet”, és valójában a fogyasztásra ösztönző, istenként tisztelt folyamatos gazdasági növekedés rendszere a felelős mindezért. És persze nem könnyű ebből kikecmeregni, de muszáj lesz. Egy versenyszellemben nevelkedő társadalmat kellene a jól-létre, a természetességre, a több közösségi életre, a nyugalomra átnevelni. Cégeket, vezetőket, embereket, mindenkit. És ennek nulladik lépéseként sokszor még a fogalmakat is tisztázni szükséges…

Ugyanis például amikor gazdasági szakemberek, politikusok fenntartható növekedésről, fenntartható fejlődésről beszélnek, az ő fejükben legtöbbször nem a természettel való összhang eszménye és a természeti javak fenntartható felhasználása jár, hanem a folyamatosan növekvő gazdaság grafikonjai.

De térjünk vissza a vállalkozásokhoz! A te vállalkozásod milyen hatással van a környezetre? Milyen irányba tereli a világot, a folyamatokat? Hogyan befolyásolja a fogyasztókat? Egyáltalán fogyasztóként tekintesz a vásárlóidra, megrendelőidre vagy emberként?

A weboldalkészítés pozitív és negatív hatásai

A weboldalkészítéssel, webes felületekkel, alkalmazásokkal és magával az internettel sajnos az a helyzet, hogy nem a legkörnyezetbarátabb, ugyanis mind a szerverek, mind a felhasználók számítógépe sok-sok energiát használ. Jelen pillanatban erősen gondolkozom azon, hogy váltsunk-e a megújuló energiákkal működő tárhelyekre.

De abban tudom pozitívan befolyásolni a dolgot, hogy olyan vállalkozásoknak segítünk weboldaluk elkészítésében, akiknek az ügye valóban építő jellegű, előremutató, szolgál, környezetbarát, hasznos. És például az online jelenlétük nélkül kisebb hatákonysággal tudnának működni vagy kevésbé tudnák terjeszteni üzenetüket, környezetbarát termékeiket, szolgáltatásaik hírét.

Olyanoknak pedig nem toljuk a szekerét, akik ezzel ellentétesen működnek. Az utóbbi időben már legalább egy szűrőkérdést fel szoktam tenni a potenciális megrendelőknek: “Mi a küldetése a vállalkozásával?” Sokan meg is lepődnek, hebegnek-habognak, magyarázkodnak, nekem pedig ez éppen elég arra, hogy lássam: olyasvalamiben kérnek segítséget, melynek a miértjében ők maguk sem hisznek igazán. A válaszokból sokszor az derül ki, hogy a legtöbbeknek az egyetlen motiváció a vállalkozásból való jó megélhetés. Kevesen gondolják végig, hogy miért is élnek, miért is dolgoznak. Én ezt szeretném tudatosítani minél több emberben. Azzal pedig, hogy olykor elutasítok egy-egy megkeresést a fentiek miatt, remélem hogy legalább kicsit elgondolkodtatom a megrendelőt egy olyan szakterületen, ahol a legtöbb cég inkább fűt-fát megígér azért, hogy megkapjon egy weblapkészítést.

A határmezsgyén

Ugyanakkor nagyon fontos azokról a vállalkozásokról, társaságokról is szót ejteni, akik a nyereségüket noha nem teljes mértékben zöld, fenntartható módon termelik meg (egyelőre), luxusautó és urizálás helyett hasznos, környezetbarát ügyekbe forgatják vissza. Ők az én szememben tiszteletnek örvendenek, hiszen felébredt bennük a felelősség érzése és tenni akarnak egy élhetőbb világért, mi több, az életben maradásunkért. És el kell ismerni azt is, hogy nem könnyű döntés egy jól bejáratott rendszert, céget, vállalatot egyik napról a másikra megváltoztatni, pláne akkor, ha ez nagy anyagi kockázattal, akár létszámleépítéssel is járhat. Mert bár a klímakatasztrófa úgy tűnik egy évtizeden belül is súlyos áldozatokkal fog járni, sokan vannak ma is olyanok, akik a hóvégétől tartanak és fenyegetőbbnek érzik a jelenlegi helyzetüket egy pár évvel későbbi katasztrófánál.

Kompenzálás

Az online munkám káros hatását, a gépek energiafelhasználását kompenzálandó rendszeresen ültetek fákat, legutóbb pedig támogattam egy olyan kezdeményezést is, ami további sok-sok fa ültetését tűzte ki célul. Hiszek abban, hogy a fák nagyon nagy szerepet játszanak a klíma védelmében. Persze nem 20-30 db, hanem 20-30 millió. Ezért ehhez is összefogás szükséges. Szerencsére hallani erről is előremutató, jó híreket.

És hál’ Istennek idehaza is vannak néhányan, akik nap mint nap alázatosan végzik a munkájukat a környezet védelméért és tényleg csekednek is, nemcsak a szájuk jár. Ilyen például Szebenyi Péter is és az alapítványa, megérdemlik a kiemelt figyelmet és támogatást. Mindenkit arra biztatok, hogy ha megteheti, adakozzon ilyen szervezeteknek. Dönthetünk úgy, hogy akár csak pár ezer forint, ami egyébként a bankszámlánkon savanyodna évekig, most nélkülözhetetlen nemes ügyek kovásza legyen.

Weboldalkészités Vállalkozásoknak faültetés bizonyítvány

Ecosia, a környezetbarát kereső

Nemrég egyik kedves Ügyfelünk, Laurent ajánlotta nekem az Ecosia nevű keresőoldalt. Pár napja pedig ismét szembejött velem néhány hírportálon, úgyhogy gondoltam most már tényleg kipróbálom. A Safari böngészőmben már ez az alapértelmezett, jóllehet néha azt érzem, nem olyan pontos mint a Google. Szóval a kettőt felváltva használom. Az Ecosia legnagyobb érdeme, hogy a profitját fák ültetésére fordítja. (A kereséseknél megjelenő hirdetések ugyanis bevételt termelnek a cégnek, ugyanúgy, ahogy a Google esetében is.)

Ecosia, a környezetbarát kereső, a Google vetélytársa lesz?, zöld keresőmotor

“Legyél online vállalkozó”-coachok, próféták

Vannak idehaza is egyre többen, akik az online üzleti lehetőségeket hirdetik nagy lendülettel és megmutatják, hogyan legyél sikeres vállalkozó. Ezzel önmagában nincsen baj, hiszen fontos cél lenne, hogy egyre több ember váljon függetlenné, majd szabadabbá, majd gondolkodóvá és cselekvővé. De milyen vállalkozót faragnak belőled? Gyakran kettős érzéseim vannak.

A probléma szerintem ott kezdődik, amikor az előadók szemében kis híján a dollárjelek kezdenek el forogni és a profit válik a fő fókusszá. Ahogyan az Ügyfeleket az “Így keress 1 milliót 1 hónap alatt!” jellegű szlogenekkel feltüzelik és sportautók képeit mutogatják motiváció gyanánt. Ha a pénz mellett arra biztatnának ezek a coach-ok, mentorok, hogy találj egy értelmes és valóban hasznos küldetést, akkor nem szólnék egy szót sem. De tudják, hogy az a nehezebbik út. Azzal egyelőre nem könnyű népszerűnek lenni, hangzatos ígéretekkel kecsegtetni. A tömeg az egyszerű megoldásokat keresi. Ők pedig ehhez igazodva gyakran a hamis értékrendeket és a fogyasztási kultúrát erősítik. Nem szeretnék általánosítani persze, és tisztelet a kivételnek, de nem született volna meg ez a bekezdés, ha nem ütköztem volna bele ilyen hamisságokba több helyen is.

Egyetértek, hogy a pénz egy fontos eszköz, és tisztában kell lenni a tudásunk piaci értékével, de az anyagiak állandó sulykolása helyett a kérdés legyen ez: mivel tudom szolgálni a világot? Mivel tudok értéket teremteni? És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Az “értékteremtés” szó lejáratása

Sok marketinges, vagy üzleti körben gyakorlatilag bármilyen üzleti modell tiszteletnek örvend, ami sok profitot termel. És ilyenkor sokan úgy is gondolnak magukra mint értékteremtő vállalkozások. “Merthogy a pénz az érték, és ami pénzt termel az értéktermetés…” – gondolják.

De ez nem feltétlenül igaz. Mert termelhet valami úgy is sok pénzt, hogy közben értéke(ke)t rombol, vagy pazarol. Vannak akik fb csoportokban is szívesen büszkélkednek üzleti eredményeikkel és ezzel még nem is lenne baj. Jó dolog az átláthatóság. A legtöbbször viszont az eredmény érdekesebb számukra mint maga a tevékenyég amivel elérték. És ez nekem nem szimpatikus. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy a vállalkozásnak nem igazán van küldetéstudata, csak az anyagiak az elsők. Számomra ez még nem feltétlenül értékteremtés.

Mérleg

Marketinges “guruk” sokszor teljesen belefeledkeznek a CTR, a CPC, nettó, bruttó, bevétel, profit, ügyfélérték, stb. fogalmakba. Közben megfeledkeznek az egyik legfontosabbról: arról, hogy a vállalkozó, akit munkájukkal segítenek, milyen áron is termeli meg azt a pénzt.

Sokan arra biztatnak, hogy importálj be valami olcsó, de nagy feltételezett értékkel bíró készítményt / terméket / árut / kiegészítőt, stb., amit nagy profithányaddal el lehet adni impulzusvásárlóknak. De tegyük csak mérlegre a következőket is:

 • Milyen eljárásokkal, mennyi energia felhasználásával készül az adott termék?
 • Mennyi alapanyagot kell kitermelni hozzá? Hány fát kell kivágni miatta?
 • Hány km-t szállítják mire ideér és hogyan szálítják?
 • Kikkel készíttetik?
 • Milyenek a munkavállalói körülmények?
 • Mennyi csomagolóanyag kerül rá a gyártás során?
 • Milyen üzleti érdekeltségeket, multicégeket erősítenek egy adott termék forgalmazásával?
 • Végül, valóban nélkülözhetetlen a termék az életünkből? Tényleg jobbá teszi azt?

Egy kicsit kifordult a világ

Úgy érzem, valahol egy kicsit mintha kifordult volna az a világ, ahol a virtuális tér és az általa kínált lehetőségek fejlődnek a leggyorsabb ütemben. Ahol online nyílik egyre több és több munkalehetőség és a képernyő előtt ücsörögve sokkal jobban kereshetünk mint a kétkezi munkás. De a kereslet és a kínálat törvénye itt is működik. Például nagy a kereslet a weboldalkészítésre is és mégis viszonylag kevesen nyújtanak minőségi online szolgáltatást. Mindeközben a mezőgazdaságunkat átveszik a gépek, a minőségi, vegyszermentes termesztés aránya pedig még mindig elenyésző. Remélhetőleg növekszik valamelyest… Itt jegyzem meg, hogy az előző mondatban a termesztés szót először termelésnek akartam mondani. Aztán eszembe jutott, hogy a minap egy kedves néni, akivel a buszon megbarátkoztam, kijavított. És mennyire igaza van. A növényeket jóesetben nem termeljük, hanem termesztjük.

Ügyfélérték

Marketingesek, meg üzletfejlesztők szokták emlegetni az ügyfélérték fogalmát. Tragédiának érzem, bár anyagilag sajnos érthető, hogy ezek a szakemberek az Ügyfeleket a befektetett munka és a hozott profit (plusz a jövőben várható profit) arányában skatulyázgatják. Az elv, amiért ezzel foglalkozni szoktak, az az, hogy nem mindegy kire megy el az időnk nagyrésze. A Pareto elvre hivatkoznak, ami leegyszerűsítve a 80-20-as szabályt takarja. Sokmindenre ráhúzható ez az arány, de jelen esetben arról van szó, hogy sok esetben Ügyfeleink 20%-a adja a bevételeink 80%-át. Vagy az elvégzett feladataink 20%-a hozza a bevételeink 80%-át. Ezért valóban nem is mindegy, hogy mire megy el az időnk.

De könyörgöm. Mi lenne akkor, ha Ügyfeleinket az ügyeik, küldetéseik alapján értékelnénk? Ha arra próbálnánk több időt fordítani, akinek a küldetésében jobban hiszünk? Ami előremozdítja a világot? Ami segít, szolgál, felemel? Túl naiv vagyok? Én mégis azt gondolom, hogy hosszútávon ez a kifizetődő. Nem feltétlenül anyagilag. De életminőség szempontjából és a lelkiismeretünk szempontjából biztosan. Ugyanis eleinte lehet, hogy sokan megelégszenek azzal, hogy jól keresnek egy munka elvégzésével (ez lehet épp weboldalkészítés, egy kitűzött keresőoptimalizálási cél elérése, vagy bármi más online marketinges szolgáltatás, melyekre elég nagy az igény manapság), később az ember lelkiismeretében fel kell, hogy erősödjön a kérdés, egyenesen Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című verséből: “hát te mit kerestél ezen a földön (…) ?” Magyarra fordítva: milyen ügyekre pazaroltad az értékes és véges idődet? Minél előbb szembesülsz a kérdéssel és válaszolod meg magadnak, annál jobban jársz. Szeretettel ajánlom e gondolatot a marketing kivitelezéssel foglalkozó ismerőseimnek, barátaimnak.

Tégy te is valamit, MA!

Tényleg legalább 20-30 olyan dolgot fel lehetne sorolni, amit a klímaváltozás és környezetvédelem ügyében tehetünk. Mindaddig ez persze haszontalan, amíg nem érezzük át ténylegesen a problémát. Pedig nagyon egyszerű a lényeg: ha a jelenlegi pazarlás folytatódik, 10-20 éven belül elég nagy eséllyel olyan globális méretű katasztrófák sorozata indul el, ami a kihalásunkhoz is vezethet. Ezért most együttesen kell minél gyorsabban cselekedni, hogy öregkorunkra is meglegyen még ez a kedves játszótér, amit Földnek hívunk.

Álljon még itt a nemrégiben a facebook-on megosztott szösszenetem a környzetvédelem és klímaváltozás helyzetéről és néhány cselekvési lehetőségről.

Köszönöm, hogyha megtiszteltél figyelmeddel, remélem pár gondolatot magaddal tudsz vinni és apró lépésekben már ma el tudod kezdeni a változást, változtatást.

Üdv,

Balázs

Online marketing interjú Farkas Zsolttal

Online marketing interjú Farkas Zsolttal

Korábban már készítettem egy SEO interjút Papp Gáborral, webdesign interjút Buza Tamással. Most, a múlt héten Farkas Zsoltot, a 7digits egyik alapítóját kérdeztem egy online marketing interjú keretében. Frissítés (2020. május): azóta Zsolt már az Evolut marketing ügynökséget vezeti. Elsősorban az online marketing jelenlegi helyzetéről és a szakmai szemléletmódokról beszélgettünk, de szóba került az ő útja is – hogyan indult, és milyen attitűd volt szükséges az adott helyzetekben. Megtudtam egy nagyon fontos információt is, amiről nem is hallottam mostanában – pedig már illett volna.

Az online marketing interjú témái

 • Farkas Zsolt miértjei, az eddigi munkássága, története
 • Az online marketing lehetőségei 2018-ban és az elkövetkező időkben
 • Közösségi média trendek
 • Etikus marketing
 • Tudatos ügyfél-portfólió építés
 • Seo, tartalommarketing, linképítés
 • A nemzetközi konferenciák lehetőségei
 • Egy immár 16 fős online marketing ügynökség feladatainak összehangolása
 • Tudatosság, szokások, napi rutinok

Meglepetés is ért

Amikor az ember egy adott terület egyik legfelkészültebb és legnaprakészebb szakemberével beszélget, nem lepődhet meg azon, hogy új információk és meglepetések érik. Így volt ez most is. Ugyan többségében ismerősek voltak azok az adatok, témák, amikről Zsolt mesélt (vállveregetés), volt egy olyan dolog is, amiről bizony nem hallottam még. Az online marketing interjú célja alapvetően most nem az volt, hogy minden hiányzó gyakorlati tudásomat Zsolt bepótolja, pl. “mit hogyan állítsunk be egy facebook hirdetésben”, “mikor jó egy kreatív”, stb. Ezeket a kérdéseket most mellőztem, hiszen szinte minden iyen jellegű kérdésre kiváló problémamegoldó cikkek állnak rendelkezésre. Most inkább az ő személye érdekelt, a személyes miértjei, a döntései mögött húzódó okok. Ha pedig egyetlen fontos információt kellene kiemelni a hallottakból, akkor azt mondanám, hogy

LinkedIn

Bizony, ez volt számomra az az információ, amin meglepődtem. Zsolt ugyanis azt mondta, hogy sok cég tartalomstratégiájának egyre fontosabb elemévé válik a LinkedIn. Egyre többen jelennek meg / vagy mennek át oda más platformokról (pl. Facebookról) a rekordméretű organikus elérés miatt. És ebben bizony szerepet játszik az is, hogy a Facebook február óta erősen lecsökkentette a céges oldalak természetes eléréseit. Számomra tehát a LinkedIn-ben rejlő lehetőség egy nagyon hasznos infó volt és megfontolandó is egyben.

online marketing interjú Farkas Zsolttal, témák: közösségi média trendek 2018, seo, keresőoptimalizálás, tartalommarketing

Kényelmesen elhelyezkedtünk, felvétel indul.

Tartalommarketing

Zsolt következő mondatához nincs mit hozzáfűzni, teljesen egyet tudok érteni vele.

“A tartalommarketingben még mindig van potenciál. Aki ma Magyarországon a saját iparágában magas minőségben és konzisztensen (legalább 6-9 hónapig folymatosan) értéket adó, magas minőségű tartalmat tesz ki, és azt jól optimalizálja kulcsszóra, neadjisten még néhány backlinket is szerez pár oldalról, az hamar fel tud kerülni a Google első helyére és nemhogy sokszáz, de sokezer organikus látogatót tud szerezni.”

Dilemma

És itt most nem a dilemma pluginek használatára gondolok 🙂  – amit egyébként szintén Zsolték cikkjeiből ismertem meg, köszönet! – hanem az általam egyik legfontosabbnak gondolt marketinges döntésre. Felhoztam az interjúban ugyanis a kérdést, hogy mi az értékteremtés. Engem eléggé zavar az, hogy marketinges körökben az értékteremtés egyenlő a “több pénz csinálásával”, a több profittal. Véleményem szerint a pénz értéket képvisel (nyilván normális társadalmi viszonyok között), de nem minden érték, ami (több) pénzt termel! És ez hatalmas különbség. Természetesen mindenkinek más az értékrendje, ezért nem lehet általánosságban meghatározni mi az értékteremtés. Viszont foglalkozni kell a kérdéssel, beszélgetni kell róla, mert én nem elégszem meg a leegyszerűsített “több profit = értékteremtés” egyenlettel. Szóval erről a kérdésről és az etikus marketing fogalmáról is beszélgettünk Zsolttal, megvizsgálva a különböző nézőpontokat.

Ügyfélkör

A kérdés egyébként szorosan kapcsolódott ahhoz a témakörhöz, hogy milyen Ügyfelekkel hajlandó az ember együttműködni. Erről egy remek cikket is írtak az online marketinges blogukon – részben ez inspirálta a fenti morális jellegű kérdést. Abban talán formálódott kicsit a szemléletem, hogy nem biztos, hogy érdemes előre deklarálni, hogy kikkel dolgozik és kikkel nem dolgozik együtt az ember – ahogy az jelenleg a főoldalamon látható – talán picit finomítom majd. Egyedi esetek vannak és elsősorban az Ügyfél milyensége a meghatározó. Általában – és ez Zsolték tapasztalata is – ha az ember tudatosan és megfelelő módon kommunikál a felületein, akkor olyan Ügyfelek is találják meg akikkel szívesen dolgozna és elkerülik azok, akikre amúgy nemet mondana. Viszont a beszélgetés egyik tanulsága volt az is, hogy ahogy egyre nagyobbá válik egy ügynökség, úgy válik egyre nehezebbé a cég egésze számára szimpatikus döntést hozni.

Köszönet

Köszönöm Zsolt ezúton is a lehetőséget, hogy szaktudásban is gazdagítottál, illetve örülök, hogy szemléletbeli kérdésekről is tudtunk beszélgetni, vitatkozni. Köszönet a hallgatóknak, akik figyelemmel kísérték a beszélgetést, remélem mindenki tudott csipegetni néhány hasznos ismeretet az online marketing interjú közel 50 percéből.

A legjobbakat,

Balázs