Weboldal karbantartás – mit takar?

Ahhoz, hogy WordPress weboldalunk mindvégig biztonságos maradhasson, elengedhetetlen, hogy rendszeresen frissítsük a motort (WordPress), a témát (pl. Divi) és a bővítményeket. Ha csak utólag is, de ez hivatott befoltozni a rendszerint felbukkanó újabb és újabb biztonsági réseket.

A megelőzés érdekében pedig fontos egy olyan védelmi vonal (biztonsági rendszer) beállítása, mely rendszeresen átvizsgálja a weboldalt, képes blokkolni (nem kívánt felhasználókat, robotokat), és ha kell, riasztani (a weboldal karbantartóját, adminisztrátort).

Alapvető feladat a rendszeres biztonsági mentések készítése is arra az esetre, ha a weboldalt vissza kellene állítani egy régebbi verzióból.

Érdemes a tartalmainkat is átnézni időről időre: az a honlap, mely rendszeresen frissül, naprakész és új információkkal szolgál, hitelesebb mind a Google, mind a felhasználók szemében.

Miért kell foglalkozni vele, ha már kész van?

Általános hiedelem, hogy a weboldal elkészítése után a honlappal nincs több teendő, készen is vagyunk. Sajnos ez nem igaz.

» Honlapunk biztonságát alapjaiban meghatározza, hogy történnek-e folyamatos rendszer-, sablon-, és bővítményfrissítések. 

» Mindig van hova fejleszteni weboldalunkat – nemcsak a megjelenésében, hanem új funkciókkal, marketing eszközökkel is bővíthetjük.

» Jó esetben vállalkozásunk ajánlatai, szolgáltatásai is fejlődnek, amikről, ha nem adunk hírt, rajtunk kívül senki nem fog tudni.

» Keresőoptimalizálási szempontból is van jelentősége, hogy milyen gyakran frissül weboldalunk: a Google is sűrűbben fogja feltérképezni honlapunkat, ha rendszeresen megjelenítünk új tartalmakat. Felhasználóink gyakoribb látogatásai pedig – a márka erősödése által – indirekt módon lesznek hatással a SEO-ra.

Hogy miért kell foglalkozni a weboldalunk karbantartásával, azt ebben a cikkben is összefoglaltuk, valamivel hosszabban.

 

A karbantartás részfeladatai

A weboldal karbantartás legfontosabb elemei:

  • biztonsági mentések: a frissítések előtt érdemes az aktuális állapotot elmenteni – így ha valami rosszul sül el, visszaállíthatjuk
  • rendszeres frissítések (motor, téma, bővítmények): elengedhetetlenek a honlap hosszútávú, biztonságos, hibáktól mentes működéséhez
  • biztonsági felügyelet és védelmi vonal: gyanús látogatók kiszűrése, IP cím blokkolás, riasztások, biztonsági vizsgálatok
  • vírusirtás: rendszeres vírusvizsgálat, hogy ne lapulhasson észrevétlen spam, vírus a weboldalon: se a forráskódban, se bizonyos fájlokban
  • tartalomszerkesztés: új bejegyzések és oldalak létrehozása, a meglévők optimalizálása, javítása
  • SSL tanúsítvány: enyhe rangsorolási faktor a Google algoritmusában, valamint növeli a látogatói bizalmat is

 

Frissítések

Maga a WordPress motor majdnem minden hónapban frissül, a téma (Divi) és a bővítmények pedig általában ennél is gyakrabban. Frissítések hiányában, az oldal sebezhetőbbé válik, és egyre gyakoribbak lehetnek a működési zavarok.

Felügyelet, riasztás

Az általunk használt biztonsági bővítmény lehetővé teszi, hogyha bármi kritikus dolog történne a weboldallal, akkor értesítést kapjunk. Látjuk azt is, hogy kik próbálkoznak feltörni a weboldalt, milyen IP címről – egy kattintással blokkolhatóak.

h

Tartalomszerkesztés

Egy működő vállalkozásnál szinte elképzelhetetlen, hogy ne lenne valami aktualitás: új árlista, új szolgáltatások, új ajánlatok, akciók, programok, új fotók, új termékek, stb. Az új tartalmak feltöltésében és formázásában is segítünk (a választott karbantartás csomagtól függően).

w

Rendelkezésre állás

A karbantartási szerződés ideje alatt a karbantartás csomagban vállaltaknak megfelelően készenlét, rendelkezésre állás e-mailben / telefonon és azonnali intézkedés műszaki probléma esetén 6 / 24 / 48 órán belül.

q

Vírusirtás

Bár a sokrétű biztonsági beállítás következtében nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy weboldalunk megfertőződne, ha mégis megtörténne, azonnal kiirtjuk a fertőző elemeket, reklámokat, spam kódokat.

SSL tanúsítvány

Egy biztonsági tanúsítvány a megbízhatóság érzését nyújtja látogatóinak és a Google-nek is. Az ingyenesen elérhető Let’s Encrypt-től kezdve komolyabb ssl tanúsítványok megvásárlását és telepítését is elintézzük.

Kiknek segítünk?

Véges az időnk és a kapacitásunk. És van egy szilárd értékrendünk is. Csak és kizárólag olyanoknak segítünk, akik:

  • etikus vállalkozást vezetnek
  • nemcsak anyagi haszonszerzés céljából vállalkozók, hanem szeretik a munkájukat
  • küldetésük, hogy valamilyen módon jobbá tegyék a világot (értékteremtők vagy értékmentők)
  • hajlandóak megfizetni a minőségi munkát

Szolgáltatásunkat WordPress alapú honlaptulajdonosok számára ajánljuk.

 

 

Weboldal karbantartás csomagok